Αυτό είναι το πρώτο νεοκλασικό που θα κάνει χρήση γεωθερμίας

Αυτό είναι το πρώτο νεοκλασικό που θα κάνει χρήση γεωθερμίας
Τρίτη, 27/02/2024 - 07:48

Ανακοινώθηκε το πρώτο νεοκλασικό που θα κάνει χρήση γεωθερμίας.

Με μόλις 2.000 ευρώ που ήταν το κόστος της γεώτρησης μπορεί να χρησιμοποιείται η γεωθερμία για να ψύχεται και να θερμαίνεται το κτίριο της Ακαδημίας Αθηνών. Αυτό γνωστοποίησε χθες ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, Καθηγητής κ. Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας στη συνάντηση με θέμα «Προσαρμογή της Ελλάδας στην Κλιματική Αλλαγή» που διοργανώθηκε από την Ακαδημία Αθηνών, στο πλαίσιο του Έργου LIFE-IP AdaptInGR, το οποίο εκπονείται σε συνεργασία Φορέων με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως είπε αξιοποιήθηκε ένα οικόπεδο, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Σίνα και Βησσαρίωνος, με σκοπό να γίνουν οι απαραίτητες γεωτρήσεις.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, στη ίδια εκδήλωση υπογράμμισε πως τα δάση της Ελλάδας -τα οποία αυξήθηκαν σημαντικά από τον 19ο αιώνα και έπειτα- είναι μία συνεισφορά της χώρας μας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Το καινούριο κλίμα που, ήδη, αντιμετωπίζουμε -όπως τόνισε- χαρακτηρίζεται από μεγάλη αβεβαιότητα και από αύξηση των ακραίων καιρικών φαινομένων, προπαντός από πλημμύρες και καύσωνες, για τα οποία δεν είναι έτοιμος ολόκληρος ο πλανήτης. Και για να ανταποκριθεί στην πράσινη μετάβαση και στη διαρκώς αυξανόμενη πίεση της κλιματικής προσαρμογής θα απαιτηθούν σημαντικοί πόροι, την ώρα που οι γεωπολιτικές εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο απαιτούν, επίσης, μεγάλες στρατιωτικές δαπάνες. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε πως στην Ελλάδα έχουμε αρχίσει νωρίτερα -από ότι σε άλλα κράτη- να εξετάζουμε πώς ακριβώς θα γίνει η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Σημείωσε, μάλιστα, πως σε μερικές ημέρες θα κατατεθεί στην Βουλή νομοσχέδιο, που περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- διατάξεις για τη δασική μεταρρύθμιση, αλλά και για το πώς θα οικοδομούμε με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα σε ό,τι αφορά τα ακραία κλιματικά φαινόμενα. Τέλος, έκανε λόγο για μία σημαντική μελέτη που ξεκινάει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την Ακαδημία Αθηνών και σε συνεργασία με διεθνή Ιδρύματα, η οποία μελέτη θα επιτρέψει την καλύτερη δυνατή πρόβλεψη των κλιματικών φαινομένων, ανά Περιφέρεια.

Στο πλαίσιο της Συνάντησης έγινε συζήτηση για την ανάγκη προσαρμογής των Περιφερειών της χώρας στην Κλιματική Κρίση και ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις προκλήσεις στην υλοποίηση των Περιφερειακών Σχεδίων Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ). Τονίσθηκε ότι τα σχέδια προσαρμογής, οι ανάγκες και η παρακολούθησή τους διαφέρουν από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, λόγω των διαφορετικών τοπικών συνθηκών και υποδομών. Επίσης, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ταχύτερης προσαρμογής στην Κλιματική Κρίση και βελτίωσης στην ενημέρωση των κατοίκων σχετικά με τα αναγκαία μέτρα προστασίας του πληθυσμού και της Πολιτείας μέσω των ΠεΣΠΚΑ.