«Όχι» της Κομισιόν στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο

«Όχι» της Κομισιόν στην πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο
Πέμπτη, 29/09/2022 - 12:35

H επικεφαλής της Κομισιόν αποφάσισε να μην προτείνει το πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου, όπως αναφέρει το Politico.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν φαίνεται να αψηφά τις εκκλήσεις 15 χωρών, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, οι οποίες ζητούν ενιαία απάντηση στην ενεργειακή κρίση και τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου.

Την απόφαση της φον ντερ Λάιεν μεταβίβασε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες χθες, η Γενική Γραμματέας της Επιτροπής για την Ενέργεια, Ditte Juul-Jørgensen, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης που πραγματοποίησε . Η Κομισιόν, επεσήμανε, θα παρουσίαζε εναλλακτικά ένα non-paper με προτάσεις για κοινές αγορές.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το Politico, διπλωμάτες σχολίασαν ότι το Βερολίνο έχει προειδοποιήσει την πρόεδρο της Κομισιόν να μην προτείνει πλαφόν, υποστηρίζοντας πως κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε πολιτική αναδιανομή μεταξύ των χωρών της ΕΕ αντί για κατανομή από τις δυνάμεις της αγοράς. Σε περίπτωση που η φον ντερ Λάιεν προτείνει το πλαφόν, αναφέρουν, το Βερολίνο εκτιμά ότι θα είναι πιο δύσκολο να το αποτρέψει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Επιπλέον, εμπειρογνώμονες της Επιτροπής, ο πρόεδρος του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και πολλοί ακόμα οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το ίδιο αποτέλεσμα που θα είχε το πλαφόν θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω κοινών αγορών, μιας και οι χώρες της ΕΕ δεν θα υπερέβαιναν πλέον η μία την άλλη και θα ανέβαζαν τις τιμές.

Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

  • Εξοικονόμηση ενέργειας,
  • επιτάχυνση στις αδειοδοτήσεις για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και
  • διαφοροποίηση στους προμηθευτές φυσικού αερίου,

ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να καταφέρει να περάσει όχι απλώς τον ερχόμενο χειμώνα αλλά και για να αποθηκεύσει αρκετή ποσότητα φυσικού αερίου και για το 2023, είναι οι τρεις προτάσεις της Κομισιόν.

Οι δηλώσεις της της Επιτρόπου Ενέργειας σε ΈΛληνες δημοσιογράφους

Στο μεταξύ, η Κάντρι Σίμσον, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει αύριο στους 27 υπουργούς τις προτάσεις της ώστε να διασφαλιστεί ότι όσοι έχουν επωφεληθεί περισσότερο από τις τρέχουσες τιμές ενέργειας θα συμβάλλουν σημαντικά, προκειμένου να μετριαστούν οι επιπτώσεις των υψηλών τιμών στους καταναλωτές.

«Αύριο θα συζητήσουμε με τους υπουργούς πώς θα αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα. Και θα καλύψουμε επίσης τις εταιρείες ορυκτών καυσίμων που έχουν επίσης πλεονάζοντα έσοδα που οφείλονται στην εμπόλεμη κατάσταση. Παράλληλα οι εθνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν αυτά τα έσοδα για την υποστήριξη των ευάλωτων καταναλωτών», δήλωσε η Επίτροπος Σίμσον.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα για το ανώτατο όριο τιμών για τους συμμετέχοντες στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η κατάσταση στην αγορά φυσικού αερίου, η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόνισε: «Αντιμετωπίζουμε πολλές προκλήσεις, η μία από αυτές είναι η τιμή και η άλλη η παροχή ασφάλειας. Επομένως, ό,τι και να προτείνουμε πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην παγκόσμια αγορά και την αγορά LNG, ανταγωνιζόμαστε άλλες χώρες».

Το βέβαιο είναι ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί «αγκάθι» στην ΕΕ, καθώς, παρόλο που 15 κράτη - μέλη ζητούν πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου από όλες τις πηγές, κάτι τέτοιο δεν αρκεί για να περάσει η πρόταση με το καθεστώς της ειδικής πλειοψηφίας, καθώς κράτη όπως η Γερμανία και η Ολλανδία δεν φαίνεται προς το παρόν να συναινούν με την επιβολή πλαφόν.

«Πολλά κράτη - μέλη γέμισαν φέτος τις αποθήκες τους και με φυσικό αέριο κάτι που τον επόμενο χρόνο δεν θα συμβεί. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για αυτό. Και αυτή είναι επίσης η βασική συζήτηση με τα κράτη μέλη. Πώς θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση της παγκόσμιας αγοράς. Αλλά αυτή τη στιγμή, η ασιατική ζήτηση είναι σημαντικά χαμηλότερη από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Αλλά πρέπει να έχουμε κατά νου ότι εάν η Κίνα τερματίσει τα μέτρα καραντίνας, τότε θα αυξηθεί η ζήτηση. Το μήνυμά μου λοιπόν είναι ότι έχουμε αρκετά βραχυπρόθεσμα μέτρα που θα επιτρέψουν στα κράτη μέλη να υποστηρίξουν τους καταναλωτές τους», κατέληξε η Επίτροπος Σίμσον.

Τελευταία τροποποίηση στις 29/09/2022 - 12:41