Συνέδριο ΔΕΣΦΑ: «Χτίζοντας την Αλυσίδα Αξίας Υδρογόνου στην Ελλάδα» - Τι δήλωσαν Γεωργιάδης, Σκρέκας και Galli

Συνέδριο ΔΕΣΦΑ: «Χτίζοντας την Αλυσίδα Αξίας Υδρογόνου στην Ελλάδα» - Τι δήλωσαν Γεωργιάδης, Σκρέκας και Galli
Δευτέρα, 04/07/2022 - 12:25

Θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε μια νέα πραγματικότητα όπου η ενέργεια δεν θα είναι αρκετή.

Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει τον χειμώνα του 2022 - 2023, αλλά η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, επεσήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο με θέμα «Χτίζοντας την Αλυσίδα Αξίας Υδρογόνου στην Ελλάδα» που διοργανώνει ο ΔΕΣΦΑ.

"Μακροπρόθεσμα, το πλεονέκτημα της κεντρικής Ευρώπης που ήταν η χαμηλή τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου εξαφανίστηκε για πάντα. Η Ελλάδα έχει όλα τα πλεονεκτήματα για να παράγει πράσινη ενέργεια η οποία είναι φθηνότερη από τις άλλες πηγές. Δεν θέλουμε αυτή τη φορά να είμαστε τελευταίοι αλλά να είμαστε πρωτοπόροι και στις επόμενες εκλογές που θα γίνουν το επόμενο έτος θα τεθεί και το όραμα για την ενέργεια", τόνισε ο υπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σε ό,τι αφορά στο υδρογόνο υπογράμμισε ότι υπάρχει βούληση για επενδύσεις, αν και δεν ξέρουμε ακόμα πόσο κερδοφόρος θα είναι ο τομέας, ωστόσο πρέπει να πάρουμε το ρίσκο. Σημείωσε ότι τα επενδυτικά σχέδια που είναι στα "Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος" (IPCEI) δεν είναι τόσα όσα θα θέλαμε, ωστόσο η Ελλάδα είναι παρούσα. Ανέφερε επίσης το ρόλο που μπορεί να παίξει το υδρογόνο και στην αποθήκευση ενέργειας καθώς οι μπαταρίες δεν επαρκούν για να λύσουν το πρόβλημα της αποθήκευσης πράσινης ενέργειας.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, αναφέρθηκε στην αλματώδη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια στην χώρα μας σημειώνοντας ότι ο στόχος που είχε τεθεί για το 2030, να έχουν εγκατασταθεί 20 GW ΑΠΕ θα επιτευχθεί το 2026. Παράλληλα θα τεθεί νέος πιο φιλόδοξος στόχος για το 2030 οπότε θα πρέπει να έχουν τεθεί σε λειτουργία μονάδων παραγωγής πράσινης ενέργειας ισχύος 24 GW. "Η Ελλάδα με τις κατάλληλες επενδύσεις μπορεί να γίνει ενεργειακός δίαυλος πράσινης ενέργειας προς την Ευρώπη", τόνισε ο υπουργός.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Μαρία Ρίτα Γκάλλι, ο αγωγός μεταφοράς φυσικού αερίου Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας θα είναι ο πρώτος που θα μπορεί να μεταφέρει υδρογόνο. Η παραγωγή και διανομή υδρογόνου από τα υπάρχοντα δίκτυα φυσικού αερίου μπορεί να κάνει τη διαφορά στην ενεργειακή μετάβαση και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ανέφερε η κα Γκάλλι. Σημείωσε ακόμη ότι η τεχνολογία υπάρχει και η μείωση του κόστους της πράσινης ενέργειας καθιστά πιο οικονομική την παραγωγή υδρογόνου.

Τελευταία τροποποίηση στις 04/07/2022 - 12:49