Οι ΗΠΑ επέτρεψαν σε ENI και REPSOL να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη

Οι ΗΠΑ επέτρεψαν σε ENI και REPSOL να μεταφέρουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη
Δευτέρα, 06/06/2022 - 10:17

Με στόχο την κάλυψη του πετρελαίου που θα εκλείψει από την ευρωπαϊκή αγορά εξαιτίας του εμπάργκο στη Ρωσία

Η ιταλική ENI και η ισπανική REPSOL είναι οι δύο ευρωπαϊκές εταιρίες που θα ξεκινήσουν να μεταφέρουν, μέσα στον Ιούλιο, πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα στην Ευρώπη, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες της γηραιάς ηπείρου, μετά και το εμπάργκο στο πετρέλαιο της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει το Reuters, σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, oι ποσότητες πετρελαίου που θα επιτραπεί να μεταφέρουν οι δυo εταιρείες δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλες και η επίπτωση της εξέλιξης στις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου δεν θα είναι θεαματική. Ωστόσο, η κίνηση αυτή της Ουάσινγκτον για την επανέναρξη της μεταφοράς αργού έχει συμβολική σημασία για την κυβέρνηση Μαδούρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν επιδιώκει με αυτό τον τρόπο, το αργό της Βενεζουέλας να συμβάλει στη μείωση της εξάρτησης της Ευρώπης από τη Ρωσία και ταυτόχρονα να μειωθούν οι πωλήσεις προς την Κίνα, η οποία δεν έχει επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία και συνεχίζει να αγοράζει πετρέλαιο και αέριο από τη Μόσχα, παρά τις αμερικανικές εκκλήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 06/06/2022 - 10:36