Εμβάθυνση διμερών σχέσεων και ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Σίσι

Εμβάθυνση διμερών σχέσεων και ενεργειακή συνεργασία στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη - Σίσι
Πέμπτη, 03/08/2023 - 12:17

Επίσκεψη στην Αίγυπτο, την πρώτη μετά την επανεκλογή του, πραγματοποιεί σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Ελ-Σίσι στο Ελ Αλαμέιν.

Κύριος στόχος είναι η επισκόπηση των διμερών σχέσεων, τη στιγμή που Αθήνα και Κάιρο αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και κομβικούς παίκτες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παράλληλα αρκετές κοινές περιφερειακές προκλήσεις.

Στην ατζέντα των δύο ηγετών θα βρεθούν επίσης οι δυνατότητες εμβάθυνσης της οικονομικής και εμπορικής διμερούς συνεργασίας, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, η ενεργειακή συνεργασία και οι μεταναστευτικές πιέσεις που απορρέουν από κρίσεις στην υποσαχάρια Αφρική και την αστάθεια στη Λιβύη.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Αίγυπτο έγινε τον Ιούνιο 2021, όταν συναντήθηκε με τον πρόεδρο Ελ-Σίσι στο Κάιρο, ενώ στη συνέχεια είχε επαφές με μέλη της ελληνικής κοινότητας τόσο στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα όσο και στην Αλεξάνδρεια.