Σ. Φάμελλος: Παράγοντας μεγάλων αλλαγών η ενέργεια το 2023

Σ. Φάμελλος: Παράγοντας μεγάλων αλλαγών η ενέργεια το 2023
Δευτέρα, 09/01/2023 - 15:11

Η επιβίωση των νοικοκυριών και των παραγωγικών φορέων, καθώς και η διασφάλιση της πράσινης μετάβασης με όρους δικαιοσύνης και οφέλη για όλους θα είναι και ένα από τα επίδικα του νέου έτους

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει μετατρέψει την ενέργεια από βασικό και παραγωγικό αγαθό σε πεδίο κερδοσκοπίας, σημειώνει ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας και βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, σε άρθρο του στο “bankingnews.gr”.

Προσθέτει πως τα γαλάζια παιδιά έχουν κεντρικό ρόλο στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής που εφαρμόζουν κάθε μέρα το σχέδιο από τη μία ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας και υποδομών και από την άλλη κλοπής δισεκατομμυρίων ευρώ, ως υπερκέρδη, από τους καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

Αναφέρει ως παραδείγματα τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ που έχουν αλωθεί, όπως τονίζει, από γαλάζια στελέχη. «Έχουν δημιουργηθεί δεκάδες νέες διευθυντικές θέσεις, σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και χωρίς υφισταμένους, μόνο και μόνο για να βολευτούν ημέτεροι. Ο κος Στάσσης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα, εφόσον παρέδωσε την πλειοψηφία της ΔΕΗ σε ιδιώτες και μετέτρεψε την επιχείρηση από εταιρία κοινωφελούς χαρακτήρα σε αμιγώς κερδοσκοπικού».

Ο Σ. Φάμελλος στέκεται στη συνέχεια στις συνεχόμενες πρωτιές της Ελλάδας στην ακρίβεια χονδρεμπορικής τιμής ρεύματος στην Ευρώπη, καθώς και στην ανάδειξή της στην πρώτη θέση ακρίβειας για το α εξάμηνο του 2022, δεδομένα που αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση δεν θέλει μετά από ενάμιση έτος ακραίας ακρίβειας να παρέμβει και να μειώσει τις τιμές στο ρεύμα, αλλά αντιθέτως, συνεχίζει να στηρίζει την αισχροκέρδεια και τα υπερκέρδη λίγων στις πλάτες των καταναλωτών.

Ξεκαθαρίζει ακόμη ότι η εκκίνηση λειτουργίας του Μοντέλου-Στόχου για την Ενέργεια της ΕΕ, το Target Model, έγινε από την κυβέρνηση ΝΔ, χωρίς προθεσμιακά και διμερή συμβόλαια, δηλαδή χωρίς τα βασικά εργαλεία αυτού του μοντέλου αλλά και χωρίς έλεγχο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ιδιαίτερα της αισχροκέρδειας και ότι η ενεργειακή στρατηγική της κυβέρνησης ΝΔ αποδεικνύεται ελλιπής και λανθασμένη. «Η βίαιη, χωρίς σχέδιο «απολιγνιτοποίηση» οδήγησε σε αύξηση του μεριδίου του φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και σε ταυτόχρονη αύξηση του κόστους ρεύματος».

Ο Σ. Φάμελλος υπογραμμίζει τέλος, ότι η επιβίωση των νοικοκυριών και των παραγωγικών φορέων, καθώς και η διασφάλιση της πράσινης μετάβασης με όρους δικαιοσύνης και οφέλη για όλους θα είναι και ένα από τα επίδικα της εκλογικής χρονιάς, του νέου έτους που μόλις υποδεχτήκαμε, του 2023 και εύχεται πολιτική αλλαγή για το 2023 ώστε -να λειτουργήσει η αγορά ενέργειας με ρύθμιση και έλεγχο και προς όφελος των καταναλωτών, η πολιτεία να μπορεί να εγγυηθεί πως η πράσινη μετάβαση θα γίνει με όρους δικαιοσύνης για να μην μείνει κανένας πίσω, η ΔΕΗ να ανακτήσει τον κοινωνικό και αναπτυξιακό της ρόλο και να γίνουν παρεμβάσεις στην αγορά ενέργειας ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στο αγαθό της ενέργειας σε προσιτές τιμές.