Γ. Οικονόμου: H Ευρώπη οφείλει να στείλει ένα σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας

Γ. Οικονόμου: H Ευρώπη οφείλει να στείλει ένα σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας
Πέμπτη, 20/10/2022 - 14:23

Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετούνται στη φιλοσοφία τους από την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιείται, σήμερα και αύριο, η τακτική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο επίκεντρο της ατζέντας του Συμβουλίου -όπως αναφέρει στην επιστολή πρόσκλησης προς τους «27», ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου- είναι η ενεργειακή κρίση, και ειδικότερα οι τρεις κατευθύνσεις στις οποίες κινείται η Ε.Ε.: Η μείωση της ζήτησης, η διασφάλιση του εφοδιασμού, αλλά και η συγκράτηση των τιμών, ανέφερε κατά την εισαγωγική τοποθέτηση του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, νωρίτερα σήμερα.

Είναι σημαντικό, είπε ο κ. Οικονόμου, το γεγονός ότι δύο ημέρες πριν από την έναρξη της Συνόδου, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέθεσε ένα συγκροτημένο πακέτο προτάσεων, στη διαμόρφωση του οποίου έχει συμβάλλει σημαντικά η χώρα μας, συστηματικά από τον περασμένο Μάρτιο. Οι προτάσεις που κατέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υιοθετούνται στη φιλοσοφία τους από την πρόταση της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι προτάσεις αυτές αφορούν το μηχανισμό διόρθωσης των τιμών στο TTF και τον περιορισμό της διακυμάνσεως στις αγορές παραγώγων ενέργειας. Πακέτο προτάσεων, υπάρχει, επίσης, και για την ενιαία προμήθεια φυσικού αερίου.

Την κατάθεση του πακέτου προτάσεων χαιρέτισε από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχει τώρα την ευκαιρία να προχωρήσει σε αποφάσεις για τον έλεγχο στις αγορές ενέργειας, αποφάσεις οι οποίες είναι κρίσιμες για τη συγκυρία που βρισκόμαστε, αποφάσεις που μπορούν να θέσουν όριο και μειωμένες τιμές στις ακραίες διακυμάνσεις. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα σε μια κοινή προσπάθεια για να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους Ευρωπαίους πολίτες, αλλά και για τις επιχειρήσεις.

Ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι η Ευρώπη οφείλει να στείλει σαφές και ενιαίο μήνυμα προς τις αγορές ενέργειας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τις επιχειρήσεις απέναντι στις ακραίες διακυμάνσεις των τιμών και ότι θα δράσει αποφασιστικά, έχοντας στο οπλοστάσιό της και έναν μηχανισμό που θα θέτει ανώτατες τιμές στο φυσικό αέριο. Φαίνεται, άλλωστε, απλά ότι και μόνο το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συζήτηση, ότι η συζήτηση αυτή είναι στο τραπέζι το τελευταίο διάστημα, έχει ήδη επηρεάσει την τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έχει υποχωρήσει σημαντικά από τα ιστορικά υψηλά που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα.