Η Ρωσία αναμένει ότι ο Μαδούρο θα επισκεφθεί τη Μόσχα καθώς αυξάνονται οι ενεργειακοί δεσμοί

Η Ρωσία αναμένει ότι ο Μαδούρο θα επισκεφθεί τη Μόσχα καθώς αυξάνονται οι ενεργειακοί δεσμοί
Τρίτη, 17/10/2023 - 08:11

Η Ρωσία αναμένει να υποδεχθεί τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο σε μια επίσκεψη στο πλαίσιο της επέκτασης των δεσμών Ρωσίας-Βενεζουέλας, μεταξύ άλλων στον τομέα της ενέργειας, δήλωσε τη Δευτέρα ο Ρώσος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ.

«Αναμένουμε ότι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας θα επισκεφθεί τη Ρωσία σύμφωνα με την πρόσκληση που του έχει απευθυνθεί», δήλωσε ο Νόβακ, κορυφαίος αξιωματούχος της Ρωσίας για το πετρέλαιο, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Ο Νόβακ δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με την επικείμενη επίσκεψη. Ο Μαδούρο θα μπορούσε να επισκεφθεί τη Ρωσία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε στο Reuters ανώνυμη πηγή με γνώση των σχεδίων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Νόβακ υποδέχθηκε αξιωματούχους της Βενεζουέλας για να συζητήσουν τη συνεργασία σε έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου και να προετοιμάσουν την επίσκεψη του Μαδούρο, σύμφωνα με το TASS.

Ο Νόβακ δήλωσε επίσης σήμερα ότι οι κοινοπραξίες Βενεζουέλας-Ρωσίας στη Βενεζουέλα υπερβαίνουν κατά 16% τους στόχους παραγωγής αργού πετρελαίου φέτος.

Το συνολικό εμπόριο μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας σημείωσε άλμα κατά 70% μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023 και έχει αυξηθεί κατά 77% τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τον Ρώσο αναπληρωτή πρωθυπουργό.

Η Ρωσία, η οποία αποφεύγεται και υφίσταται κυρώσεις από τη Δύση λόγω της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία, έχει στραφεί προς τους λίγους συμμάχους που της έχουν απομείνει στην παγκόσμια σκηνή, συμπεριλαμβανομένων των συναδέλφων της Βενεζουέλας και του Ιράν, στους οποίους έχουν επιβληθεί κυρώσεις για την εξαγωγή πετρελαίου.

Το ρωσικό εμπόριο αργού και καυσίμων μετά τις κυρώσεις και τα εμπάργκο της ΕΕ και τα ανώτατα όρια τιμών της G7 διευκολύνθηκε από έναν «σκοτεινό στόλο» δεξαμενόπλοιων που προηγουμένως συμμετείχαν στη μεταφορά πετρελαίου από τη Βενεζουέλα και το Ιράν.

Επιπλέον, εκτιμήσεις του Reuters έδειξαν την περασμένη εβδομάδα ότι η Κίνα είναι πιθανό να έχει εξοικονομήσει 10 δισεκατομμύρια δολάρια από τις εισαγωγές αργού πετρελαίου μέχρι στιγμής φέτος, καθώς έχει εισάγει ποσότητες ρεκόρ φθηνότερου πετρελαίου από τη Ρωσία, το Ιράν και τη Βενεζουέλα -και οι τρεις βρίσκονται υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ και της Δύσης. Οι εν λόγω εισαγωγές εκτιμάται ότι αντιστοιχούσαν στο 25% των συνολικών κινεζικών αγορών αργού πετρελαίου τους πρώτους εννέα μήνες του 2023.