Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου θα δημιουργήσει μονάδα για τη Μέση Ανατολή

Ο ρωσικός γίγαντας φυσικού αερίου θα δημιουργήσει μονάδα για τη Μέση Ανατολή
Πέμπτη, 20/04/2023 - 06:44

Μια κανονιστική αποκάλυψη έγινε γνωστή την Τρίτη με τη Gazprom να δημιουργεί μια μονάδα στη Μέση Ανατολή, σύμφωνα με το Reuters.

Η κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία φυσικού αερίου της Ρωσίας δεν παρείχε λεπτομέρειες, αλλά οι λεπτομέρειες αυτές θα μπορούσαν να αποτελέσουν κρίσιμο παράγοντα για τον καθορισμό της επιρροής στη Μέση Ανατολή - είτε αυτή είναι της Ρωσίας είτε των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η είδηση έρχεται μετά την πρόσφατη συμφωνία Ιράν-Σαουδικής Αραβίας, με αξιωματούχο του Κρεμλίνου να δηλώνει ότι «κρατώντας τη Δύση έξω από τις ενεργειακές συμφωνίες στο Ιράκ - και πιο κοντά στον νέο άξονα Ιράν-Σαουδικής Αραβίας - το τέλος της δυτικής ηγεμονίας στη Μέση Ανατολή θα γίνει το αποφασιστικό κεφάλαιο στην τελική πτώση της Δύσης».

Η Ρωσία -όπως και η Κίνα- επιδιώκει να αποκτήσει καλύτερη πρόσβαση στην πλούσια σε φυσικό αέριο Μέση Ανατολή, εξήγησε ο Σάιμον Γουάτκινς νωρίτερα αυτό το μήνα.

Η Gazprom, με έδρα τη Μόσχα, έχει μερίδιο σε κοιτάσματα που παραχωρήθηκαν από τη Βαγδάτη και το Ερμπίλ στο Ιράκ, ενώ η Ρωσία κατέχει το 80% του εργατικού συμφέροντος σε πέντε πετρελαϊκά τεμάχια στην κουρδική περιοχή του Ιράκ και κατέχει το 60% του πετρελαιαγωγού της ίδιας περιοχής που οδηγεί στην Τουρκία, ο οποίος έχει κλείσει εδώ και εβδομάδες μετά από απόφαση διαιτησίας κατά της Τουρκίας για τη μεταφορά πετρελαίου από την περιοχή στην Τουρκία χωρίς τη συγκατάθεση της Βαγδάτης από το 2014 έως το 2018.

Τον Νοέμβριο, το Ιράν υπέγραψε συμφωνία συνεργασίας με την Gazprom για φυσικό αέριο ύψους 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Ιράν για την οικονομική διπλωματία, Μέχντι Σαφάρι, να αποκαλύπτει ότι το Ιράν ελπίζει να εισάγει ρωσικό φυσικό αέριο και να εξάγει το δικό του φυσικό αέριο στις διεθνείς αγορές για να μην χρειάζεται να πληρώνει για τη μεταφορά ιρανικού φυσικού αερίου από τον νότο στον βορρά.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε πρόσφατα κυρώσεις σε μια θυγατρική της κρατικής ναυτιλιακής εταιρείας της Ρωσίας, Sovcomflot, με έδρα το Ντουμπάι, σε μια προσπάθεια να κλείσει τα κενά των κυρώσεων που είδαν την εταιρεία του Ντουμπάι να βοηθά τη Ρωσία να παράγει σημαντικά έσοδα από τη μεταφορά ενεργειακών προϊόντων.