H φον ντερ Λάινερ ζητά πλαφόν και στο φυσικό αέριο

H φον ντερ Λάινερ ζητά πλαφόν και στο φυσικό αέριο
Δευτέρα, 19/12/2022 - 11:05

Στο τραπέζι παραμένουν οι συζητήσεις για τον ορισμό πλαφόν και στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, μετά τον ορισμό ανώτατο ορίου στο πετρέλαιο, από πλευράς ΕΕ.

Οι υπουργοί Ενέργειας των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να εγκρίνουν ένα προτεινόμενο ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο τη Δευτέρα, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Είμαι βέβαιη ότι το Συμβούλιο Ενέργειας την επόμενη Δευτέρα θα καταλήξει σε συμφωνία και για τα τρία (θέματα)», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξη Τύπου στο τέλος της συνόδου κορυφής της ΕΕ.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μίλησε συγκεκριμένα για την ιδέα δημιουργίας κοινής πλατφόρμας προμήθειας φυσικού αερίου, επίσπευσης της έκδοσης αδειών για έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εφαρμογής μηχανισμού διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου, ο οποίος ορίζει ανώτατο όριο τιμής για το φυσικό αέριο.

Ο διορθωτικός μηχανισμός θα εφαρμοστεί μόλις η τιμή του φυσικού αερίου φτάσει στο ανώτατο όριο που θα εγκριθεί από τους υπουργούς.

Η τιμή του ρωσικού πετρελαίου κάτω από το πλαφόν

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ρωσία τελικά δεν θα προχωρήσει στην υιοθέτηση αντιποίνων κατά των χωρών που έχουν επιβάλει πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο. Στην πραγματικότητα, όπως επισημαίνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο, η τιμή του ρωσικού πετρελαίου αυτή τη στιγμή είναι κάτω από τα 60 δολάρια του πλαφόν, οπότε ένα μεγάλο μέρος της αγοράς προωθείται έτσι κι αλλιώς, επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα τις εκτιμήσεις που υπογράμμιζαν πως το πλαφόν ορίστηκε σε τόσο υψηλά επίπεδα που δεν θα δημιουργήσει τελικά πρόβλημα στην Μόσχα.

Αυτά βέβαια προς το παρόν, καθώς τα κράτη μέλη της ΕΕ και της G7 που έχουν υιοθετήσει το πλαφόν, εκτιμάται ότι τον Φεβρουάριο θα επανεξετάσουν το όριο, όπως αρχικά έχουν δεσμευτεί. Μέχρι τότε, αν το ανώτατο όριο των 60 δολαρίων δεν έχει επηρεάσει το εμπόριο, τότε απομακρύνεται μια εκ νέου εξέταση αντιποίνων από την πλευρά της Μόσχας.

Από εκεί και πέρα, η επανεξέταση του πλαφόν από τους δυτικούς ενδεχομένως να θέσει σε νέα βάση τις ρωσικές αποφάσεις. Σε κάθε περίπτωση, παρά τις πιέσεις του Κιέβου, η Δύση έδειξε από την αρχή ότι δεν επιθυμεί αυτή την ώρα να φτάσει στα άκρα το ζήτημα αυτό, μια απόφαση που ακολουθεί και η Μόσχα.