Συνάντηση Ερντογάν – Μίλερ για τον κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία

Συνάντηση Ερντογάν – Μίλερ για τον κόμβο φυσικού αερίου στην Τουρκία
Τρίτη, 13/12/2022 - 08:07

Παρά τον σκεπτικισμό που έχει αναπτυχθεί στη Δύση για τις στενές επαφές της Άγκυρας με τη Μόσχα, φαίνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είναι αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου σε συνεργασία με την Gazprom.

Την προηγούμενη εβδομάδα γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον Τούρκο Πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλλερ, στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ρωσικού Τύπου η δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία αναπτύχθηκε περαιτέρω κατά την επίσκεψη αντιπροσωπείας της Gazprom στην Τουρκία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Gazprom, Alexei Muller, δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων σχετικά με τα κύρια αποτελέσματα της επίσκεψης στην Τουρκία, "Είναι ο κόμβος φυσικού αερίου, φυσικά".

Η επίσκεψη εργασίας της αντιπροσωπείας της Gazprom έγινε την Παρασκευή και περιελάμβανε τη συνάντηση του Μίλερ με τον Ερντογάν, αλλά και τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Φατίχ Ντονμέζ. Στη συνάντηση τα μέρη συζήτησαν θέματα σχετικά με τις προμήθειες ρωσικού φυσικού αερίου σε Τούρκους καταναλωτές και τις προοπτικές δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία για τη χάραξη πρόσθετων δυνατοτήτων του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Τουρκία και τη δημιουργία κόμβου φυσικού αερίου στα σύνορα με την Ευρωπαϊκή Ένωση που θα μπορούσε να αποτελέσει εναλλακτική λύση σε άλλα κέντρα τιμολόγησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η Gazprom προμηθεύει αέριο στην Τουρκία μέσω των υπεράκτιων αγωγών Blue Stream και TurkStream μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Σε περίπτωση που εξελιχθεί σε κόμβο φυσικού αερίου η Τουρκία θα ανοίξει ο δρόμος που θα επιτρέπει στην Ρωσία να πραγματοποιεί εξαγωγές ενεργειακών προϊόντων, κρύβοντας την προέλευσή τους.

Πούτιν και Ερντογάν είχαν συζητήσει το ενδεχόμενο της δημιουργίας κόμβου φυσικού αερίου από τον Οκτώβριο, στη συνάντηση που είχαν πραγματοποιήσει στο Καζακστάν.

Η Τουρκία μετά από αυτό χαρακτηρίστηκε από τον ρωσική πλευρά ως ο «πιο αξιόπιστος εταίρος» της Ρωσίας για τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη καιως ανταμοιβή γι’ αυτήν της την προσπάθεια της προσφέρθηκε η ευκαιρία να φιλοξενήσει αυτόν τον πιθανό κόμβο φυσικού αερίου.