Σε πράξεις σαμποτάζ απέδωσε τις διαρροές στον Nord Stream ο γ.γ. του ΝΑΤΟ

Σε πράξεις σαμποτάζ απέδωσε τις διαρροές στον Nord Stream ο γ.γ. του ΝΑΤΟ
Τετάρτη, 28/09/2022 - 12:52

Την προστασία των ζωτικής σημασίας υποδομών στις χώρες του ΝΑΤΟ συζήτησε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ με τον υπουργό άμυνας της Δανίας Μόρτεν Μποντσκόφ.

«Συζητήσαμε το σαμποτάζ των αγωγών Nord Stream με τον υπουργό Αμυνας Μόρτεν Μποντσκόφ. Θίξαμε την προστασία των κρίσιμων υποδομών των χωρών του ΝΑΤΟ», έγραψε στο Twitter, μετά τη συνάντηση ο γενικός γραμματέας.

Σε σχετική ανακοίνωση μετά την συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στις Βρυξέλλες, ο Μόρτεν Μποντσκόφ, δήλωσε: «Η Ρωσία έχει σημαντική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας και αναμένουμε ότι θα συνεχίσουν την επίδειξη ισχύος».

Στο Όσλο, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας Γιόνας Γκαρ Στέρε δήλωσε ότι δεν διαπιστώνει ότι υπάρχει ιδιαίτερος κίνδυνος για τις υπεράκτιες υποδομές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μετά τις ύποπτες εκρήξεις στην Βαλτική και δεν έχει ζητήσει την συνδρομή του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, ο Νορβηγός υπουργός Ενέργειας Τέργε Αασλαντ σε χθεσινοβραδυνή ανακοίνωση του, τόνισε: «Η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει μέτρα για να ενισχύσει την ασφάλεια των υποδομών, των τερματικών σταθμών και των εγκαταστάσεων επί της νορβηγικής υφαλοκρηπίδας».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά τις «μυστηριώδεις» διαρροές που ακολούθησαν έκρηξη στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2 και στον πρόσφατο εντοπισμό πτήσεων drone που αναφέρθηκαν από πετρελαϊκές εταιρείες γύρω από τις πλατφόρμες τους στα νορβηγικά χωρικά ύδατα.