Γιώργος Καπόπουλος: Κουρδικό σταυρόλεξο

Γιώργος Καπόπουλος: Κουρδικό σταυρόλεξο
Γιώργος Καπόπουλος Γιώργος Καπόπουλος
Τρίτη, 09/08/2022 - 04:57

Τι περιθώρια ελιγμών έχει ο Ερντογάν απέναντι στην ετερόκλητη «συμμαχία» ΗΠΑ, Ιράν και Ρωσίας;

ΗΠΑ, Ρωσία και Ιράν αντιτίθενται σε νέα εισβολή της Τουρκίας στην Συρία για διαφορετικούς λόγους η καθεμιά:

-Οι ΗΠΑ θέλουν το Κουρδικό μόρφωμα στην βορειοανατολική Συρία να αποκτήσει το ίδιο στάτους με το ντε φάκτο ανεξάρτητο κράτος στο βόρειο Ιράκ, στο πλαίσιο μιας συνολικής επένδυσης στο Κουρδικό Κίνημα της Συρίας, του Ιράκ, του Ιράν και εν ευθέτω χρόνο και της Τουρκίας.

-Η Ρωσία θέλει το καθεστώς Άσσαντ να έχει υπό τον έλεγχο του όλη την Συρία, δεν θέλει την παρουσία των ΗΠΑ στην βορειοανατολική Συρία, ούτε της Τουρκίας και των Τζιχαντιστών Συμμάχων της στο Ιντλίμπ και στο Αφρίν της βορειοδυτικής Συρίας.

-Το Ιράν διεκδικεί τον ρόλο της μόνης περιφερειακής δύναμης που στηρίζει το καθεστώς της Δαμασκού και δυσφορεί για την τουρκική στρατιωτική παρουσία στην βορειοδυτική Συρία.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα τι περιθώρια ελιγμών έχει ο Ερντογάν απέναντι στην ετερόκλητη «συμμαχία» ΗΠΑ, Ιράν και Ρωσίας.

Αν η Άγκυρα επιμείνει να είναι ο προστάτης των σύρων αντικαθεστωτικών και ταυτόχρονα να θεωρεί υπαρξιακή απειλή το Κουρδικό μόρφωμα στην βορειοανατολική Συρία τότε θα έχει απέναντι της την Ουάσιγκτον, την Μόσχα και την Τεχεράνη.

Αν ο Ερντογάν εγκαταλείψει τους μαξιμαλισμούς, εξομαλύνει τις σχέσεις του με τον Άσσαντ τότε τα πράγματα αλλάζουν.
Ρωσία και Ιράν θα στηρίξουν την επιστροφή της βορειοανατολικής Συρίας υπό τον έλεγχο της Δαμασκού η οποία θα έχει κάθε λόγο να εγγυηθεί την αναβίωση της συμφωνίας Συρίας-Τουρκίας του Οκτωβρίου του 1998.

Τότε, με δεδομένη την στενή στρατιωτική της συνεργασία με το Ισραήλ που είχε υπογραφεί στις αρχές του 1996, η Τουρκία απέστειλε τελεσίγραφο στο καθεστώς Άσσαντ απαιτώντας τον τερματισμό κάθε μορφής στήριξης στο ΡΚΚ και τον Οτσαλάν ό οποίος εκδιώχθηκε από την Συρία όπου βρισκόταν από το 1984.

Η συνέχεια είναι γνωστή, όταν ο Ερντογάν ανήλθε στην εξουσία το 2003 προσέγγισε τον Άσσαντ με τον οποίο περνούσαν μαζί διακοπές και τον προσφωνούσε ως τον αδελφό του Μπασίρ.

Ο δρόμος για την Δαμασκό είναι δύσκολος αλλά μονόδρομος αν ο Ερντογάν δεν θέλει να δει ένα δεύτερο μετά το βόρειο Ιράκ ντε φάκτο ανεξάρτητο Κουρδικό Κράτος.

(Ο Γιώργος Καπόπουλος είναι δημοσιογράφος-διεθνολόγος. –Το Άρθρο αποτελεί αναδημοσίευση από το K-Report)