Μελέτη: Οι θαλάσσιες ΑΠΕ ενέχουν ελάχιστο κίνδυνο για το θαλάσσιο οικοσύστημα

Μελέτη: Οι θαλάσσιες ΑΠΕ ενέχουν ελάχιστο κίνδυνο για το θαλάσσιο οικοσύστημα
Παρασκευή, 12/06/2020 - 14:03

Οι γεννήτριες θαλάσσιων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (MRE), όπως οι μετατροπείς κυματικής ενέργειας, επιδρούν ελάχιστα στη θαλάσσια ζωή, σύμφωνα με την έκθεση State of the Science 2020, η οποία κυκλοφόρησε στο Ocean Energy Systems.

Σύμφωνα με την έκθεση οι MRE που έχουν τοποθετηθεί μέχρι σήμερα έχουν σημειώσει μηδενικές συγκρούσεις με τα θαλάσσια θηλαστικά, τα ψάρια ή τα πτηνά του οικοσυστήματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη δεν έχουν διαπιστωθεί ενδείξεις βλάβης που να έχει προκληθεί από υποθαλάσσιο θόρυβο προερχόμενο από συσκευές ή από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που προέρχονται από ηλεκτρικά καλώδια.

Αναφέρεται επιπλέον ότι δεν συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στο οικοσύστημα προκαλούμενες από τις συσκευές MRE, ενώ οι πιθανές αλλαγές στα ωκεανογραφικά συστήματα ή ο κίνδυνος εμπλοκή θαλάσσιων ζώων με συστήματα πρόσδεσης ή καλώδια είναι πολύ χαμηλός.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε κατά τα τέσσερα τελευταία χρόνια από επιστήμονες απ’ όλον τον κόσμο του τομέα της θαλάσσιας έρευνας. Η έκθεση συντάχθηκε κατόπιν εξέτασης μελετών αλλά και δεδομένων σχετικά με τις επιπτώσεις των συσκευών MRE και διαπιστώθηκε ότι ο πιθανός αντίκτυπός τους στη θαλάσσια ζωή είναι μη ανιχνεύσιμος ή πιθανώς μικρός.

Σαφώς, όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες υπάρχουν ακόμα αβεβαιότητες σχετικά με ορισμένα ζητήματα, καθότι ο αριθμός των συσκευών MRE των οποίων τα δεδομένα μπορούν να συλλεχθούν είναι περιορισμένος.

Σημειώνεται ότι η θαλάσσια ανανεώσιμη ενέργεια παράγεται από τα κύματα, την παλίρροια, τα ρεύματα του ωκεανού, καθώς και από τη θερμοκρασία ωκεανών και τη ροή των μεγάλων ποταμών.