Αυτή είναι η πλατφόρμα για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών στο gov.gr - Οδηγός με 11 ερωτήσεις και απαντήσεις

Αυτή είναι η πλατφόρμα για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών στο gov.gr - Οδηγός με 11 ερωτήσεις και απαντήσεις
Παρασκευή, 17/06/2022 - 06:30

Η πλατφόρμα για επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών στο gov.gr ανοίγει τις επόμενες μέρες. Αναλυτικός οδηγός με όλα όσα πρέπει να ξέρετε.

Εν αναμονή της έναρξης του πολυδιαφημισμένου προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή» είναι η αγορά αλλά και χιλιάδες καταναλωτές που θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών.

Το πρόγραμμα που αφορά περίπου 220.000 οικογένειες για την αντικατάσταση 380.000 κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών είναι ύψους 150 εκατ. ευρώ και θα αναθερμάνει την αγορά και ενισχύοντας τους καταναλωτές με επιδοτήσεις έως και 50%.

Συγκεντρώσαμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για το πρόγραμμα, το οποίο αναμένεται να ανοίξει στις επόμενες ημέρες, μέσα σε 10+1 ερωτήσεις- απαντήσεις:

1.Τι αφορά το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω- Αλλάζω Συσκευή»;

Αφορά στην αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών και συγκεκριμένα, κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, με νέες συσκευές, φιλικές προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικές ενεργειακά.

Για κάθε νέα συσκευή που επιχορηγείται, μία παλιά της ίδιας κατηγορίας ανακυκλώνεται, μέσα από ένα εγκεκριμένο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Η παλιά συσκευή που θα δοθεί προς ανακύκλωση πρέπει να είναι λειτουργική και αυτό θα πρέπει να μπορεί να επιβεβαιωθεί και φυσικά απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παλιά συσκευή να είναι τοποθετημένη στην κατοικία η οποία δηλώνεται στην αίτηση χρηματοδότησης.

2.Πόσες συσκευές μπορεί να αλλάξει ο κάθε δικαιούχος επιδότησης;

Κάθε αίτηση για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος μπορεί να περιλαμβάνει έως και τρεις συσκευές και ειδικότερα έως δύο κλιματιστικά και μία συσκευή της κατηγορίας «Ψυγεία» ή «Καταψύκτες». Με την έγκριση της αίτησης χρηματοδότησης, παρέχεται η δυνατότητα επιδότησης για το σύνολο των συσκευών που έχουν δηλωθεί.

3. Ποιες είναι οι προδιαγραφές των νέων συσκευών που θα αντικαταστήσουν τις παλιές;

Τα κλιματιστικά θα πρέπει να είναι inverter ενεργειακής κλάσης ψύξης Α++ και ενεργειακής κλάσης θέρμανσης Α++/Α+++

Αναφορικά με τα ψυγεία μπορούν να είναι απλά ψυγεία, ψυγειοκαταψύκτες, δίπορτα ή ντουλάπες με εξαίρεση τα κάτω του ενός μέτρου. Η ενεργειακή κατηγορία θα πρέπει να είναι κατ ελάχιστον Ε και καλύτερη (D,C,B,A)

Τέλος, οι καταψύκτες μπορεί να είναι μπαούλο ή με συρτάρια με ενεργειακή κλάση F και Καλύτερη (E,D,C,B,A)

4.Ποια είναι τα ποσά της επιδότησης;

Τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι καταναλωτές για την αντικατάσταση των παλιών, ενεργοβόρων συσκευών τους διαμορφώνονται βάσει της εισοδηματικής κατηγορίας, καθώς και βάσει χαρακτηριστικών της συσκευής. Ειδικότερα στο τελικό ποσό επιδότησης για αντικατάσταση κλιματιστικού, καθοριστικό για το ύψος της επιδότησης θα είναι η ψυκτική ισχύς του μηχανήματος. Ενδεικτικά, τα μέσα ποσά των επιδοτήσεων για την αντικατάσταση συσκευών θα είναι:

-Κλιματιστικό: 300 ευρώ

-Ψυγείο: 300 ευρώ

-Καταψύκτης: 150 ευρώ

5.Ποιες είναι οι κατηγορίες εισοδηματικών κριτηρίων;

Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες εισοδηματικών κριτήριων με το ποσοστό ενίσχυσης να ποικίλει και με ανώτατη τιμή επιδότησης:

1η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα < 5.000€ και επιδότηση έως 50%

2η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα 5.000€ < 10.000€ και επιδότηση έως 45%

3η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα 10.000€ < 20.000€ και επιδότηση έως 35%

4η εισοδηματική κατηγορία: Ωφελούμενος με μέσο ετήσιο εισόδημα < 20.000€ και επιδότηση έως 30%.

6.Πού γίνεται η αίτηση για το πρόγραμμα και ποια στοιχεία χρειάζονται;

Ολες οι λεπτομέρειες για την ψηφιακή πλατφόρμα θα ανακοινωθούν στις επόμενες ημέρες ωστόσο με βάση τα όσα έχουν γνωστά από μεγάλες αλυσίδες ηλεκτρικών καταστημάτων, οι καταναλωτές, μόλις ανοίξει η πλατφόρμα θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας https://allazosyskevi.gov.gr. Για την αίτηση οι καταναλωτές χρειάζεται να δηλώσουν τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος της οικίας που βρίσκονται οι προς αντικατάσταση συσκευές. Η κατοικία θα πρέπει να είναι η κύρια ή η δευτερεύουσα του αιτούντως. Παράλληλα δηλώνεται ο αριθμός των συσκευών που θα αντικατασταθούν ανά κατηγορία, η ύπαρξη ή μη μέλους ΑΜΕΑ στην οικογένεια, και ένας μοναδικό αριθμό κινητού τηλεφώνου, όπου θα σταλεί ένας κωδικός μίας χρήσης για να γίνει πιστοποίηση στοιχείων και ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί, αν εγκριθεί η αίτηση, για την αποστολή των κωδικών των επιταγών (vouchers).

7. Η αγορά μπορεί να γίνει από οποιοδήποτε κατάστημα και online;

Οι δικαιούχοι μπορούν να πάρουν τις επιδοτούμενες συσκευές απευθείας από τα φυσικά καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών και on line Τα καταστήματα είναι υπεύθυνα και για την παραλαβή των προς ανακύκλωση συσκευών, καθώς και για την προώθησή τους προς ανακύκλωση, μέσω του εγκεκριμένου συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού.

8. Πόσες ημέρες θα είναι ανοιχτή η πλατφόρμα;

Οι ακριβείς λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν άμεσα από τον αρμόδιο υπουργό αλλά σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά η πλατφόρμα θα ανοίξει στις επόμενες ημέρες και θα παραμείνει ανοιχτή για περίπου 15 ημέρες. Μόλις περάσει η προθεσμία θα ακολουθήσει η αξιολόγηση, η κατάταξη των αιτήσεων και η ανακοίνωση των προσωρινών αποτελεσμάτων ενώ θα προβλέπεται και μία διαδικασία ενστάσεων πριν ανακοινωθεί ο οριστικός πίνακας των δικαιούχων.

9. Ποια είναι η διάρκεια του voucher για την αγορά των συσκευών;

Με βάση τα όσα αναφέρουν οι εταιρείες ηλεκτρικών ειδών που ήδη έχουν ετοιμαστεί με ειδικές σελίδες και ενημερωτικά φυλλάδια, οι δικαιούχοι θα μπορούν να αγοράσουν τις επιδοτούμενες συσκευές έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

10. Ποια είναι η διαδικασία μετά την έγκριση της αίτησης;

Με την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων αξιολόγησης και τη γνωστοποίηση τους, ο καταναλωτής προχωρά στην έκδοση των επιταγών (vouchers) που του αναλογούν, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Προγράμματος.
Κάθε επιταγή έχει ψηφιακή μορφή, αφορά στην αντικατάσταση μίας και μόνο συσκευής συγκεκριμένης κατηγορίας και συνδέεται με συγκεκριμένο ωφελούμενο και δε μεταβιβάζεται.

Όλες οι επιταγές εκδίδονται ταυτόχρονα και εμφανίζονται στον λογαριασμό του ωφελούμενου στην ψηφιακή πλατφόρμα του Προγράμματος, ενώ αποστέλλονται και μέσω SMS, στο επιβεβαιωμένο κινητό τηλέφωνο που έχει δηλώσει.

11. Ποιο είναι το όφελος του προγράμματος;

Από 150-300 ευρώ τον χρόνο μείωση στους λογαριασμούς ρεύματος θα δουν οι καταναλωτές που θα προχωρήσουν σε αντικατάσταση παλιών ενεργοβόρων συσκευών.

Η εξοικονόμηση της ενέργειας δεν αφορά μόνο τους ίδιους αλλά και την ελληνική οικονομία και το περιβάλλον.

Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας με την εφαρμογή του προγράμματος η Ελλάδα θα πετύχει σημαντική μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 126.000 τόνους ανά έτος ενώ το όφελος της ελληνικής οικονομίας από τη μείωση των εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 15 έως 27 εκατ. ευρώ το χρόνο.