Στην αγορά φυσικού αερίου μπαίνει η Volton μετά την απόκτηση της άδειας προμήθειας φυσικού αερίου της ΚΕΝ Παραγωγή και Εμπορία Ενεργειακών Προϊόντων. Η εταιρεία, που ανήκει στους επιχειρηματίες κ.κ. Μπάκο και Καϋμενάκη έχουν καταθέσει αίτηση για την μεταβίβαση της άδειας της ΚΕΝ, του ομίλου Κάρατζη. Το σχετικό αίτημα αναρτήθηκε χθες από τη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων προκειμένου να υποβληθούν εντός 15μερου τυχόν αιτιολογημένες αντιρρήσεις από όσους έχουν αιτιολογημένες αντιρρήσεις.
Η Volton από το 2019 έχει υπογράψει συμφωνία για την εξαγορά του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της ΚΕΝ ΑΕ, με έδρα την Κρήτη, η οποία δραστηριοποιείται στην προμήθεια ηλεκτρισμού.
Το τίμημα της τότε εξαγοράς ανερχόταν σε 14,1 εκατ. ευρώ, όπως είχε γνωστοποιηθεί από την εταιρία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Η ΚΕΝ Α.Ε. ξεκίνησε δυναμικά τις δραστηριότητές της στον ενεργειακό κλάδο το 2017 ως εναλλακτικός προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας επεκτείνοντας τη δραστηριότητά της το 2019 και στην αγορά Φυσικού Αερίου.
Την περίοδο εκείνη το μερίδιο της ΚΕΝ στη λιανική αγορά ηλεκτρισμού ανερχόταν σε 0,83% και το μερίδιο της Volton στο 0,69%. Σε ό,τι αφορά τα μερίδια που κατέχει στην αγορά φυσικού αερίου με βάση τα στοιχεία που αφορούν στο 2022 το μερίδιο πωλήσεων φυσικού αερίου και οι συνολικά εκπροσωπούμενοι μετρητές φυσικού αερίου ήταν στο 0,2% και 1.202 μετρητές.
Σε ό,τι αφορά τον ηλεκτρισμό σήμερα με βάση τα πιο πρόσφατα σχετικά στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, που αφορούν στον Ιούλιο, η Volton έχει μερίδιο αγοράς 0,53% στη Μέση Τάση και 1,06% στην Χαμηλή Τάση και η ΚΕΝ, που διατηρεί την επωνυμία της, έχει μερίδιο 0,18% στη Μέση Τάση και 0,60% στη Χαμηλή Τάση. Στην Υψηλή Τάση, που τροφοδοτεί μεγάλες βιομηχανίες, δεν δραστηριοποιείται καμία εταιρία.
Πάντως, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρείται μια κινητικότητα στην λιανική αγορά ηλεκτρισμού ενόψει και της λήξης των έκτακτων μέτρων και την επιστροφή στην κανονικότητα. Οι ευρωπαϊκές αγορές φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, συμπεριλαμβανομένης και της ελληνικής, δείχνουν τάσεις εξομάλυνσης έστω και σε επίπεδα τιμών κατά πολύ υψηλότερα σε σχέση με την προ κρίσης περίοδο. Στο πλαίσιο αυτό, αν δεν υπάρξουν νέες ακραίες καταστάσεις, από την αρχή του επόμενου χρόνου αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή νέα τιμολόγια ρεύματος.
Ηδη η ΡΑΑΕΥ προχωρά σε αλλαγές στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρισμού με στόχο όχι μόνον την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και τον εκσυγχρονισμό του Κώδικα που δεν έχει αναπροσαρμοστεί από το 2013, ενώ έχει ανοίξει ο διάλογος και για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρισμού , που ουσιαστικά σηματοδοτούν την επιστροφή στην κανονικότητα.
Ας σημειωθεί τέλος ότι το αρχικό σχέδιο που παρουσίασε η Ρυθμιστική Αρχή για τα τιμολόγια- ουσιαστικά την επαναφορά τους στον προ κρίσης τρόπο τιμολόγησης με κάποιες αλλαγές- συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των προμηθευτών, ως προς τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τους τρόπους ενημέρωσης των καταναλωτών για τις νέες συμβάσεις, αλλά και τους τύπους των τιμολογίων, με αποτέλεσμα το όλο θέμα να επανεξετάζεται και τις εξελίξεις ως προς την τροποποίηση του Κώδικα Προμήθειας να τοποθετείται χρονικά εντός του φθινοπώρου.