Πώς μπαίνουν τα κόμματα στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές

Πώς μπαίνουν τα κόμματα στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές
Τετάρτη, 17/04/2024 - 09:53

Μήτρα εξελίξεων η 9η Ιουνίου για το πολιτικό σύστημα της χώρας.

Πενήντα ημέρες απομένουν έως τις ευρωεκλογές και οι κύριες πολιτικές δυνάμεις της χώρας επιχειρούν κυρίως με life style υποψηφιότητες να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των ψηφοφόρων ώστε να προσέλθουν στις κάλπες.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως οι ευρωεκλογές ενδέχεται να αποτελέσουν μήτρα εξελίξεων για το πολιτικό σύστημα, καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη δεύτερη τετραετία της δείχνει ανήμπορη να αντιμετωπίσει μείζονα θέματα των πολιτών, όπως πχ την ακρίβεια, ενώ όλο και περισσότερο δίνει δείγματα αλαζονείας, διαφθοράς και συγκάλυψης εγκλημάτων, όπως πχ τα Τέμπη.

-Η ΝΔ αντιμετωπίζει πρόβλημα αποσυσπείρωσης και φυγόκεντρων τάσεων με κύριο προορισμό την άκρα δεξιά της! Χαρακτηριστικό του προβλήματος που αντιμετωπίζει δεν είναι μόνο η συμπερίληψη του Μπελέρη στο ευρωψηφοδέλτιό της, έστω και αν αυτή κινδυνεύει να καταστήσει εκ νέου τη χώρα μέρος του προβλήματος των Βαλκανίων, αντί για μέρος της λύσης, αλλά και το γεγονός ότι δεν θέτει καν εκλογικό στόχο. Το "όλη η Ελλάδα μπλε" που ακούστηκε στις προηγούμενες ευρωεκλογές, εθνικές και δημοτικές εκλογές, δείχνει να έχει αποσυρθεί από το τραπέζι!

-Ο ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη, παρά την άνοδό του στις δημοσκοπήσεις, δύσκολα θα φτάσει το 17% που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας τον περασμένο Ιούνιο και το οποίο τον οδήγησε να αποχωρήσει από την ηγεσία του κόμματος. Τυχόν ποσοστό άνω του 14%, πάντως, σταθεροποιεί το νέο αρχηγό και δημιουργεί αδιέξοδα για τους εσωκομματικούς του αντιπάλους, οι οποίοι θα βρεθούν ενώπιον κρίσιμων πολιτικών και προσωπικών αποφάσεων.

-Τρίτη θέση για το ΠΑΣΟΚ θα σηματοδοτεί την επισημοποίηση της αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη και δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε έκτακτο συνέδριο και πιθανόν σε επίσπευση της εκλογής ηγεσίας από τη βάση που είναι προγραμματισμένη για το 2025. Τα φαινόμενα θα είναι ασφαλώς εντονότερα αν η Ελληνική Λύση βρεθεί στην τρίτη θέση και το ΠΑΣΟΚ στην τέταρτη.

-Ενδιαφέρον έχει τι θα συμβεί με τους "Σπαρτιάτες", αν δηλαδή το εκλογοδικείο τους απαγορεύσει να κατέλθουν στις ευρωεκλογές πού θα κατευθυνθούν οι ψηφοφόροι τους.

-Τα μικρότερα κόμματα της Βουλής, σύμφωνα τουλάχιστον με τις δημοσκοπήσεις, θα εκλέξουν ευρωβουλευτή και, άρα, ήρθαν για να μείνουν.

- Από τα νέα κόμματα όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η Νέα Αριστερά του Αλέξη Χαρίτση θα εκλέξει ευρωβουλευτή και, άρα, θα στερεωθεί στο πολιτικό χάρτη. Άδηλο είναι ακόμα αν οι Δημοκράτες του Ανδρέα Λοβέρδου θα αντέξουν στην πίεση από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και κατορθώσουν να εκλέξουν ευρωβουλευτή, όπως άγνωστο είναι το τι θα πράξει και ο Κόσμος του Πέτρου Κόκκαλη.

Αυτά όλα πενήντα μόλις ημέρες πριν τις ευρωκάλπες της 9ης Ιουνίου.