Τα επόμενα σχέδια της Principia – Κλειδί η αποθήκευση

Τα επόμενα σχέδια της Principia – Κλειδί η αποθήκευση
Πέμπτη, 04/04/2024 - 08:23

Το περασμένο καλοκαίρι ήρθε σε συμφωνία Enel και Macquarie. Η κοινοπραξία ανακοίνωσε χθες το νέο όνομα της εταιρείας. Αυτό θα είναι Principia και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να παρουσιαστεί το business plan.

Η ENEL έχει ήδη 65 έργα και στο μέλλον να θέλει να εστιάσει σε όλες τις τεχνολογίες. 59 αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά πάρκα σε λειτουργία και 7 υπό κατασκευή ηλιακά πάρκα,. Το χαρτοφυλάκιο των ΑΠΕ αγγίζει τα 482MW. Από αυτά τα μικρά υδροηλεκτρικά είναι 19 MW, τα αιολικά είναι 368 MW και τα φωτοβολταϊκά 178MW. Principia παράγει πράσινη ενέργεια ισχύος 577MW, ικανής να καλύψει τις ετήσιες ανάγκες 300.000 νοικοκυριών.

Ένα από τα έργα είναι το φωτοβολταϊκό πάρκο που κατασκευάζεται στο Πέρασμα ισχύος 84MW όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες 35-40.000 νοικοκυριών, ενώ δυνητικά μπορεί να φτάσει τα 95MW, όπου προφανώς θα αυξηθεί και το εύρος κάλυψης των αναγκών. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα.

Μπορεί στο χαρτοφυλάκιο να μην υπάρχουν έργα υπεράκτιων αιολικών, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες μπορεί και τα συγκεκριμένα έργα να απασχολήσουν την εταιρία στο μέλλον. Όμως εκεί όπου αναμένεται να πέσει το βάρος τα επόμενα χρόνια είναι σε έργα στην αποθήκευση ενέργειας. Επίσης, δεν αποκλείεται στο μέλλον να απασχολήσουν την εταιρία και συμφωνίες PPA’s.

Τα προηγούμενα χρόνια η ENEL στην Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει μια σειρά από έργα, ενώ προκειμένου να επιταχυνθούν οι επενδύσεις αποφάσισε να βρει συνεργάτη.

Σε ό,τι αφορά το λογότυπο της νέας εταιρείας, ο κύκλος απεικονίζει την τελειότητα και συμβολίζει την αιωνιότητα, την ολότητα, την ενότητα και τη συνέχεια. Για την Principia, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση «o κύκλος είναι το σημείο από όπου εκπορεύεται η ενέργεια για να δώσει ζωή και να καλύψει κάθε ανάγκη, αλλά και ο πλανήτης τον οποίο οφείλουμε να προστατεύουμε με όλη μας τη δύναμη. Με σταθερή δέσμευση για περιβαλλοντική βιωσιμότητα, αειφόρο ανάπτυξη και καθαρές ενεργειακές λύσεις με επίκεντρο τον άνθρωπο, η Principia βάζει σήμερα τα θεμέλια για την ενέργεια του αύριο. Με όχημα τη νέα γνώση, η νέα εταιρεία θα συνεχίσει να ηγείται των ενεργειακών εξελίξεων στη χώρα, αναπτύσσοντας το επιχειρηματικό της πλάνο και επεκτείνοντας τις δραστηριότητές της προς καινοτόμες τεχνολογίες, όπως η αποθήκευση, οι οποίες αποτελούν το μέλλον στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας».